Kategórie článkov

Najnovšie názory

Žiadne názory

Vyhľadávanie v blogu

Vklady, výbery v eKase

Vklady, výbery v eKase

Nový systém eKasa nám priniesol aj nejaké "nové" povinnosti. "Nové" sú preto lebo problematika VKLADOV a VÝBEROU bola povinná aj v pôvodnom zákone 289 ale nebola povinná v takom slova zmysle ako je tomu teraz.

Aby som Vám to vysvetlil. Ráno pri príchode do práce bola v starom zákone obsluha povinná zaevidovať VKLAD do pokladnice ak mala určenú hotovosť na vydávanie. Celý deň obsluha blokovala a hotovosť sa prirátavala k tomu rannému vkladu, v prípade ak sa z pokladničky niečo vybralo tak sa spravil VÝBER a večer stačilo urobiť uzávierku a všetká hotovosť bola preč ZO ZARIADENIA. V prípade kontroly na prevádzke ste spravili X-uzávierku a hotovosť behom dňa sedela presne ako mala.

V tomto novom zákone eKasa je to povinné rovnako ale s tým rozdielom, že HOTOVOSŤ(resp.platidlá všetky aj karty) SA NEEVIDUJÚ LEN V ZARIADENÍ ALE AJ NA FINANČNEJ SPRÁVE POD VAŠÍM ÚČTOM.

Ešte jednoduchšie povedané predstavte si, že máte na finančnej správe založený virtuálny účet kde ráno spravíte vklad 100,-€ vo Vašej pokladní a na ten účet sa pripíše 100,-€, celý deň blokujete a spravíte tržbu v hodnote 300,-€ čiže sa Vám postupne behom dňa pripisujú jednotlivé nablokované sumy na ten Váš účet, ALE VEČER KEĎ SPRAVÍTE UZÁVIERKU SA VÁM 400,-€ (100,-€ vklad + 300,-€ tržba) NEVYBERIE Z VÁŠHO ÚČTU NA FINANČNEJ SPRÁVE ! "Vyberie" sa to len z Vašej pokladne.

TOTO je zásadný rozdiel čiže na ďalší deň prídete do práce a spravíte zase vklad 100,-€ ale vy na svojom účte máte už spolu 500,-€ (400,-€ z predošlého dňa + 100,-€ nový vklad). Preto je nevyhnutné vykonávať výbery samozrejme okrem tých behom dňa aj VYKONAŤ VÝBER NA KONCI DŇA PRED/PO DENNEJ UZÁVIERKE !

Finančná správa pri bežnej kontrole už od Vás nebude pýtať X-uzávierku aby zistila aký máte mať stav hotovosti v pokladni, pretože oni to budú vidieť na Vašom účte online, takže Vám dajú prerátať pred nimi Vašu hotovosť v pokladničke/zásuvke vy im poviete sumu a keď suma nebude sedieť dostanete pokutu.

Najhoršie na tom celom je, že v súčasnom stave ani neviete zistiť reálny stav hotovosti na Vašom účte pretože to finančná správa nechce. Ešte horšie je, že to nieje všetko :) pretože rieši sa aj problematika iných ako hotovostných platieb (platba kartou, stravné poukážky a iné zákonom schválené platidlá). Finančná správa podľa môjho názoru pozabudla na túto problematiku, pretože na finančnú správu sa neposiela typ platidla iba suma, to znamená že oni nevedia koľko máte mať naozaj hotovosti, koľko bolo platieb kartou a pod... 

Podľa usmernenia, ktoré odcitujem: "odporúčame podnikateľom, ktorí okrem hotovosti prijímajú tržby aj platobnou kartou a ak ORP/VRP zarátava do jedného zostatku jednak hotovosť a aj platbu kartou, robiť výbery aj na platby kartou, kvôli prehľadnosti zostatku v ORP/VRP, nakoľko ak by sa výber z platobnej karty nerobil, zostatok v ORP/VRP by sa stále kumuloval, narastal. Rovnako to platí aj pri platbe poukážkou."

Z vyššie uvedeného vyplýva, že podnikatelia majú 2 možnosti:
1. Vyberať len hotovosť (niektoré zariadenia len to umožňujú)
2. Vyberať hotovosť, platby kartou a aj poukážky

Obidve možnosti sú v podstate správne aj keď 2. možnosť je najlepšia. Ale ako som už spomínal nie každé zariadenie to umožňuje, čiže v prípade kontroly budete musieť dokázať, že zvyšok sumy, ktorá Vám chýba v zásuvke je v iných platidlách ako platby kartou/poukážkou. Alebo majitelia takých zariadení, by mohli blokovať všetko na hotovosť a tým pádom im to na konci dňa pôjde vybrať.

Pre úplnú prehľadnosť si dáme zopár príkladov ako by mal vyzerať pracovný deň:

A Zákazník nemá platobný terminál alebo má ale blokuje všetko na hotovosť
1. Ranný vklad 100,-€ 
2. Nablokujeme doklad za 25,-€ v hotovosti
3. Nablokujeme doklad za 30,-€ v hotovosti
4. Spravíme si X-prehľadovú uzávierku kde zistíme, že nám ukazuje tržbu 55,-€ a vklad 100,-€
5. Spravíme výber hotovosti na 155,-€
6. Uzávierku

B Zákazník má platobný terminál a pri platbe oddeľuje platby kartou/poukážkou od hotovosti
1. Ranný vklad 100,-€ 
2. Nablokujeme doklad za 25,-€ v hotovosti
3. Nablokujeme doklad za 30,-€ kartou
4. Spravíme si X-prehľadovú uzávierku kde zistíme, že nám ukazuje tržbu 55,-€ kde hotovosť 25,-€ a platba kartou 30,-€ vklad 100,-€
5. Spravíme výber hotovosti na 125,-€ (prípadne 155,-€ ak to zariadenie umožňuje čo musíte vyskúšať)
6. 30,-€ sme nevybrali lebo nám to zariadenie neumožňuje takže v prípade kontroly budete dokazovať Váš obrat na platobnom termináli
7. Uzávierku

Pri eKasa tlačiarňach prepojených s nejakým skladovým/pokladničným softwarom to je jednoduchšie nakoľko oni si nerozdeľujú, typy platieb takže večer môžete vybrať aj karty aj stravné karty aj všetko. Niektoré SW dokonca umožňujú vybrať samostatne hotovosť, karty, poukážky takže je to ešte jednoduchšie.

FAQ - otázky ohľaom témy, ktoré nám naši zákazníci dávali:

1. Doteraz som to tak nerobil čo mám robiť ?
Odpoveď: Jednotlivé zariadenia umožňujú vytlačiť takzvané uzávierky/správy zásuvky (ELCOM - Euro pokladnice), kde je možné vyčítať aké  boli dokopy tržby vklady a výbery keď si to odčítate viete koľko vybrať.
- Trik pri Euro pokladniach od ELCOM: ak dáte vybrať sumu 0,0 tak Vám pokladnica automaticky vyberie všetko čo ste nevybrali
- Trik pri FiskalPro pokladniach si po prihlásení na portal s Vaším kontom si viete hore v menu vybrať DOKLADY - Všetky doklady kde Vám zobrazí všetky predaje vklady aj výbery, takže ak si to exportujete do excelu jednoducho prídete nato koľko vybrať 

2. Prečo by som mal vyberať aj platby kartou a stravné karty ?
Odpoveď: Áno je to nelogické pre Vás pre mňa ale pointa je v tom, že finančná správa toto zanedbala a teraz na základe vyjadrenia ktoré vydalo k tejto problematike je jasné, že chce zachrániť svoj zámer kontroly stavu hotovosti na Vašej prevádzke a nakoľko Vaša a ani žiadna eKasa na Slovensku neposiela údaje o tom ako zákazník platil ale posiela len sumu tak inak to nieje možné.

Autor 07.04.2020 dna Aktuality, eKasa 0 9642

Podobné články

Centové zaokrúhľovanie už od júla

Od 1.7.2022 sa všetky sumy dokladov na Slovensku budú musieť zaokrúhľovať na 5 centov.

Blíži sa koniec platnosti certifikátov !

Platnosť certifikátu z finančnej správy je 2 roky. Nakoľko sme prechod na eKasa zariadenia mali v roku 2019 ich...

eKasa je tu ! Čo to je ? Ako to bude prebiehať ? Ako sa pripraviť ?

Čo to vlastne eKasa je ? Aké sú terminý a ako sa pripraviť na nový systém evidovania tržieb ? Spolu to hravo zvládneme !

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Musíte sa prihlásiť ak chcete napísať Váš názor..

QR kód

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu