Kategórie článkov

Najnovšie názory

Žiadne názory

Vyhľadávanie v blogu

Ako si vybrať platobný terminál ?

Ako si vybrať platobný terminál ?

1.KROK - PLATOBNÝ TERMINÁL S EKASOU V JEDNOM ALEBO SAMOSTATNÝ PLATOBNÝ TERMINÁL

Prvý krok nakoľko sme v dobe kde sa platobné termináli stali súčasťou pokladní (eKasy) je tu, čiže je dôležité zamyslieť sa aj na nad tým.

Možnosti:

  1. Platobný terminál s eKasou v jednom - dnes môžete mať pokladňu (eKasu) spolu s platobným terminálom v jednom zariadení, čo je veľa prípadoch veľká výhoda ale musíme spomenúť úprimne aj nevýhody takže:
    • VÝHODY:
      • šetrenie miesta na pulte
      • nie je potrebné zadávať sumu do eKasy aj do platobného terminálu - rýchlosť predaja
      • nemusíte platiť prenájom za platobný terminál, nakoľko si kúpite eKasu ktorá v sebe má zabudovaný platobný terminál
    • NEVÝHODY
      • zariadenie, ktoré je eKasa aj platobný terminál tak podlieha prísnym pravidlám neporušenia zariadenia, čiže takéto zariadenie sa ťažko alebo nedá sa vôbec servisovať po mechanickej stránke (rozbití displej, potopené zariadenie....)
  2. Platobný terminál samostatne - je typickým riešením, ktoré poznáme už dlho ale aj tento segment prešiel inováciami a to nielen po stránke dizajnu a užívateľsky prijateľnejšiemu prostrediu ale vývojovo a to, že pri výbere správneho terminálu je potrebné vedieť či ho chcete alebo nechcete prepojiť s Vašou eKasu/pokladničným systémom, aby medzi sebou komunikovali.

2.KROK - NÁJOM ČI KÚPA TERMINÁLU

V prvom rade sa musíte rozhodnúť či si zvolíte nájom a budete platiť mesačne od 13,00 €(bez DPH), alebo si zvolíte kúpu terminálu a nečakajú Vás už žiadne mesačné nájmy. Ceny terminálov začínajú od 199,00 €(bez DPH). 

To či zvoliť nájom alebo kúpu zavísí od Vašich preferencií a plánov do budúcna.

Ak ste nová prevádzka a neviete či sa Vaša prevádzka uchytí na trhu, tak by bolo asi najrozumnejšie začať s nájmom.

  1. PRENÁJOM TERMINÁLU:
    • VÝHODY
      • ak je terminál už starý neaktuálny skončí jeho platnosť, tak Vám ho vymeníme bezplatne
      • žiadna vstupná investícia
    • NEVÝHODY
      • preplatenie terminálu po určitom čase, nakoľko budete mesačne za neho platiť tak príde moment kedy keď si zrátate sumy prenájmov tak ste si mohli terminál aj zakúpiť a ďalej zaň už neplatiť
      • v prípade poškodenia Vašou vinou platíte pokutu, čiže cenu celého terminálu ako nového bez ohľadu nato ako dlho platíte nájom
  2. KÚPA TERMINÁLU:
    • VÝHODY
      • žiadne mesačné poplatky za prenájom
    • NEVÝHODY
      • ak bude terminál už neaktuálny, musíte ho vymeniť na vlastné náklady
      • vyššia vstupná investícia (cena terminálu)

3.KROK - MOBILNÝ ALEBO STACIONÁRNY

MOBILNÝ alebo STACIONÁRNY terminál je posledná jednoduchá otázka. Ak budete alebo ste mobilná predajňa kde nemáte prístup k zásuvke prípadne káblovému internetu tak si vyberte MOBILNÝ terminál a zase opačne ak k tomu prístup máte tak je lepší stacionárny pretože odpadajú starosti s nabíjaním platobného terminálu.

Tak isto reštaurácia kde je pravdepodobnosť, že pôjde terminál za zákazníkom k stolu tak je nevyhnutné vybrať MOBILNÝ terminál a zase opačne pri pultovej predajni kde zákazník vždy príde k pokladni platiť je lepšie zvoliť STACIONÁRNY terminál.

4.KROK - VŠETKO ROZHODNUTÉ ČO ĎALEJ ?

Ak ste sa rozhodli, alebo sme Vám na našej infolinke alebo cez chat sa pomohli rozhodnúť tak posledným krokov aby ste sa dostali k terminálu je, že nám o tom dáte vedieť akýmkoľvek spôsobom (chat, infolinka, e-mail).

1. My Vám zašleme dotazník alebo si ho môžete stiahnuť  TU.

2. Po vypísaní údajov v dotazníku nám ho pošlete spolu aj s požadovanými prílohami (výpis z účtu, fotokópiu OP) aby sme mohli pripraviť zmluvy pre Vašu spoločnosť.

3. Následne Vám zasielame zmluvy na kontrolu a po Vašom odsúhlasení sa posielajú na spracovanie poskytovateľovi, kde prekontrolujú údaje a Vašu spoločnosť. Tento proces trvá približne 1-2 týždne.

4. Ak je všetko v poriadku (ak nie budú Vás kontaktovať a pýtať sa) terminál Vám prinesie kuriér v prípade kúpy na dobierku a v prípade nájmu bez dobierky.

AKO JE TO S POPLATKAMI (NIELEN U NÁS)?

Koľko budete platiť za transakcie a pravidelné mesačné poplatky za udržiavanie terminálu ?

Poplatky sú veľmi jednoduché a odvíjajú sa od Vášho obratu. Pre začínajúcich podnikateľov sú máličko vyššie ako pre tých, ktorý už majú históriu a už používajú platobný terminál nakoľko z výpisov je možné vyčítať ich obraty aj štruktúru platieb.

Začínajúci podnikateľ/firma má štartovací poplatok zvyčajne: 0,99% MiF++ (vysvetlenie vo FAQ)

Pre tých, ktorý už majú platobný terminál sa odvíja poplatok tak aby bol samozrejme výhodnejší ako doteraz.

Približná výška poplatok je v tabuľke nižšie:

Naše motto je:

Terminály lacnejšie ako v banke

- platí pre každého bez skrytých poplatkov, pokút.......

FAQ - Vaše najčastejšie otázky

1. Čo je MiF++ ?

Schéma MIF ++ vychádza z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady z roku 2015 a je povinná pre všetkých poskytovateľov platobných riešení. Výhodou tohto typu účtovania je jeho transparentnosť a férovosť. Z každej transakcie, ktorú u vás zákazník zaplatí cez platobný terminál sa odvádza suma, ktorá sa skladá z troch častí:

1. Poplatok za spracovanie transakcie

Tzv. Acquirer Fee, teda poplatok poskytovateľovi platobných služieb. Pri vyšších obratoch na platobnom termináli pokrýva aj náklady na jeho prevádzku a servis.

2. Poplatok vydavateľskej banke

Tzv. Multilateral Interchange Fee - tento poplatok je čiastočne regulovaný u súkromných kariet maximálne do výšky 0,2% hodnoty transakcie pri platbe debetnou kartou a 0,3% hodnoty transakcie pri platbe kreditnou kartou. Ostatné komerčné karty nepodliehajú regulácii.

3. Poplatok kartovým spoločnostiam

Napr. Visa alebo Mastercard (tzv. Card Scheme Fee) skladajúci sa z percentuálnej provízie z transakcie a fixného poplatku za transakciu. Berie do úvahy typ karty (debetná, kreditná), kartovú asociáciu, ktorá kartu vydala, a jej pôvod (domáci, zahraničný). Jeho výšku určujú kartové spoločnosti bez ohľadu na poskytovateľa a môžu sa meniť.

Príklad zloženia poplatku pri platbe kartou:

Výsledne % za transakciu v tomto príklade je: 0,99%+0,2%+0,1%+0,01€= 1,29% + 0,01€

2. Ako dlho musím mať terminál v nájme ?

Platobný terminál si beriete na minimálne 6 mesiacov od prvého zapnutia terminálu. Nakoľko proces nastavenia terminálu, internet bankingu Vášho konta je náročný a stojí nemalé peniaze toto je ochranná lehota počas ktorej keď ukončíte zmluvu Vám môže byť účtovaný sankčný poplatok. Zatiaľ sa nám to ešte nikdy nestalo.

3. Kedy mi prídu peniaze na účet ?

Peniaze Vám poskytovateľ pripíše D+1, čiže v pondelok realizované transakcie Vám budú pripísané v stredu behom dňa (podľa typu banky).

4. Prečo žiadate nájom alebo kúpu keď banka mi dáva terminál zadarmo ?

Banka nedáva nikdy nič zadarmo. Banka sa tvári, že dáva terminál zadarmo ale nedáva pretože ponúkne určite vyššie % za transakcie a síce terminál máte "zadarmo" ale vy vo výsledku zaplatíte oveľa viac na poplatkoch z transakcií, čiže sa Vám viac oplatí zaplatiť nájom/kúpnu cenu a mať nižšie poplatky pretože stále ušetríte. Ďalej banky si stanovujú podmienky, že ak neprekročíte sumu XY € mesačne stiahnu Vám napríklad 25,-€ poplatok takže pozor nato a aj na malé písmenka v zmluve ;)

{gformbuilderpro:2}

Autor 11.11.2022 dna Ako si vybrať ? 0 48349

Podobné články

Slovensko platí kartou

Teraz máte jedinečnú príležitosť ZADARMO porovnať o koľko viac zarobíte, keď začnete akceptovať platobné karty!

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Musíte sa prihlásiť ak chcete napísať Váš názor..

QR kód

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu