Kategórie článkov

Najnovšie názory

Žiadne názory

Vyhľadávanie v blogu

Ako si vybrať eKasa pokladňu ?

Ako si vybrať eKasa pokladňu ?

Ako si vybrať pokladňu ?

Ak ste začínajúci živnostník alebo si zakladáte spoločnosť, výber pokladne je niečo, čo Vás neminie. Pre bežného človeka, ktorý sa však do registračných pokladní nevyzná, môže byť výber celkom mätúci. Na trhu je v súčasnej dobe množstvo rôznych typov pokladní, každá vhodná na niečo iné a s inými funkciami, a výber tej najvhodnejšej pre Vás je často nejasný. Ako si teda vybrať to správne riešenie pre Vás?

KROK 1

Chcem pokladničný systém, e-kasa riešenie alebo VRP?

Prvým krokom k výberu toho správneho riešenie, je stanovenie si, čo od pokladne očakávame. Možnosti môžeme preto rozdeliť na 3 kategórie.

1. POS systém (pokladničný systém)

Ide o systém pozostávajúci z počítača, tlačiarne a softvéru. Táto cesta je najvhodnejšia pre tých, ktorí od pokladne očakávajú čo najviac funkcionalít ako napr. vedenie skladu na úrovni, jednoduchý prehľad v podobe veľkého monitoru, možnosť receptúr a oveľa viac možností v skladových kartách jednotlivých položiek. Ide však o najdrahšiu alternatívu, pre tých, ktorí od pokladne očakávajú čo najviac napr. pre väčšie potraviny.

2. e-kasa pokladnica

Táto alternatíva je stredná cesta pre tých, ktorí by nevyužili všetky funkcionality POS systému, nechcú si zaplatiť väčšiu sumu, ale stále očakávajú spoľahlivý a rýchly chod. V tejto kategórií máte na výber z najväčšieho množstva zariadení, podľa toho, čo potrebujete. Sú najvhodnejšie napr. pre menšie potraviny, ktoré nepotrebujú viesť detajlné skladové hospodárstvo, pre kaderníctva, butiky, menšie gastro prevádzky atď.

3. VRP (virtuálne registračná pokladňa)

Jedná sa o zariadenia fungujúce na štátnej aplikácii. Ide o najlacnejšie riešenie, vhodné pre tých, ktorí vytlačia malé množstvo dokladov mesačne napr. právnici a to z toho dôvodu, že tlač dokladu je zdĺhavejšia ako pri e-kasa riešení.

KROK 2

POS systém

V prípade, že ste sa rozhodli, že je pre Vaše potreby najlepší POS systém, Vaše rozhodovanie bude následne spočívať len vo výbere vhodného počítača, softvéru a tlačiarne.

1. Dotykový alebo klasický počítač?

Je to prevažne len záležitosť Vašej preferencie. Dotykové počítače sú vhodné napr. do gastro prevádzok, kde sa môže personál rýchlo a efektívne presúvať v systéme na jednotlivé miesta a vyberať položky. Naopak klasické počítačové zostavy s klávesnicou a myšou sú vhodné pre pobočky v ktorých personálu nevadí používanie klávesnice s myšou napr. obchody.

2. Aký softvér?

Druhým krokom je zvolenie softvéru. U nás nájdete softvéOberon a Papaya. Pri softvéri Oberon určenom pre platformy Windows si následne len vyberiete z licencií. Či Vám stačí len licencia so skladom a pokladnicou, alebo si prajete mať aj softvér na evidenciu miezd alebo napr. pre hotely máme aj licenciu hotelová recepcia. Pri softvéri Papaya pre Android platformy si môžete vybrať buď mini alebo Pro licenciu, podľa toho, či máte záujem o skladové hospodárstvo alebo nie. Samozrejme, môžete si zvoliť u iného dodávateľa kúpu iného softvéru ako napr. MRP, Pohodu, Kross atď.

3. Vhodná tlačiareň

Posledným bodom je výber e-kasa tlačiarne, ktorá bude odosielať doklady na finančnú správu. Podľa Vašich potrieb si môžete vybrať buď z Wifi alebo LAN pripojenia alebo takú, ktorá môže byť zároveň aj platobným terminálom alebo napr. podľa veľkosti, prevedenia s dotykovým displayom alebo podľa výrobcu.

E-kasa pokladnica

V prípade, že nepotrebujete zložitejší POS systém ale stačí Vám jednoduchá pokladnica, máme pre Vás na výber z pokladníc podľa jednotlivých vlastností.

1. Prenosná alebo neprenosná?

Na úvod je dobre si stanoviť, či sa chcete so svojou pokladnicou pohybovať alebo Vám bude stačiť, ak bude na jednom mieste a zákazníci sa budú pri platení stále presúvať k nej. Ako príklad si môžeme uviesť fyzioterapeuta, ktorý chodí s pokladňou za klientmi a na druhej strane bistro, kde chodia zákazníci zaplatiť ku pokladni.

2. S terminálom alebo bez terminálu?

Máte záujem aby u Vás zákazníci platili aj kartou? Ak áno, je vhodné sa pozerať po pokladniach, ktoré dokážu byť zároveň aj platobnými terminálmi. Ušetríte tým pádom v budúcnosti za nákup ďalšieho zariadenia, ktoré by zaberalo na pulte ďalšie miesto. V prípade, že si zakúpite zariadenie bez možnosti platobných funkcií, v budúcnosti si budete musieť terminál dokúpiť. Dobre preto zvážte súčasný ale aj budúci záujem o platobné funkcie.

3. Možnosti pripojenia na internet

Následne si treba zvážiť možnosti pripojenia na internet. Ak máte na prevádzke možnosť pevného internetu ale aj wifi, výber nebude obmedzený. Ak však plánujete za zákazníkmi cestovať je nutné sa pozerať po pokladniach, ktoré majú možnosť pripojenia cez dátovú SIM kartu. Pokladne musia mať zabezpečený stály prístup na internet, preto je nevyhnutné myslieť na to, ktorý variant bude pre Vás najlepší.

4. Počet položiek

Počet položiek udáva, aké maximálne množstvo tovaru/služieb vie pokladňa evidovať. Ak si plánujete otvoriť potraviny, nebude Vám stačiť pokladňa s max. 10 položkami. treba si preto dávať pozor pri výbere aj na množstvo položiek. Počet položiek si viete vyfiltrovať vľavo.

5. Možnosť napojenia periférií

Pre tých, ktorí plánujú na svoju pokladňu napojiť napr. pokladničnú zásuvku, skener alebo obchodnú váhu je potrebné sa pozerať po pokladniach, ktoré túto možnosť ponúkajú, nie na všetky pokladne viete napojiť externé zariadenia.

6. Ostatné požiadavky

V neposlednom rade si môžete vyberať aj podľa ceny zariadenia, výrobcu alebo napr. podľa toho, či preferujete overené "tlačidlové" pokladne, kde je potrebné zadávať kódy PLU alebo by ste preferovali modernejšie riešenie s dotykovým displayom. Všetky tieto kritéria si viete vyfiltrovať v ľavo v našom filtri vlastností.

VRP (virtuálna registračná pokladňa)

Ak ste sa rozhodli, že Vám bude stačiť VRP zariadenie pretože nevytlačíte veľa dokladov, jediným rozhodnutím, ktoré budete musieť pred výberom zvážiť je možnosť platobných funkcií.

1. S terminálom alebo bez terminálu?

Tak isto ako pri e-kasa pokladnici je vhodné si zvážiť, či chceme alebo budeme chcieť niekedy v budúcnosti využívať platobné funkcie. V prípade, že áno, ponúkame VRP zariadenia, ktoré môžu byť zároveň platobným terminálom. Niektoré zariadenia, túto možnosť ale neponúkajú a v budúcnosti si bude treba zabezpečiť samostatný terminál.

KROK 3

Po tom, čo si vyberiete vhodné zariadenie alebo po tom, čo Vám pomôžeme vybrať najvhodnejšie riešenie podľa Vašich potrieb Vás oboznámime s ďalším postupom, alebo Vám v prípade záujmu vystavíme cenovú ponuku. Následne Vám pokladňu pripravíme a v prípade záujmu Vám ju aj uvedieme do prevádzky, aby bola po vybalení u Vás na prevádzke okamžite pripravená k používaniu.

 

 

Autor 06.12.2021 dna Ako si vybrať ?, Návody a manuály, eKasa 0 1941

Zanechajte nám Váš názorZanechajte odpoveď

Musíte sa prihlásiť ak chcete napísať Váš názor..

QR kód

Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu